Een bezoek bij collega wijnbouwers-wijnmakers is altijd een bron van inspiratie en een ideale gelegenheid om te genieten van andermans werk.

 

Een werkmethode en stappenplan om eigen wijn te produceren.

Bart Ganne leidt ons door het proces van vinificatie: gebruik en gedrag van sulfiet doorheen de vinificatie, van druif tot afgewerkte wijn, sulfiet en pH, handelsproducten, concrete situaties, hoeveel en wanneer, …

Een voorbereiding op het Practicum van 22 of 29 september 2018 over de verwerking van (eigen) druiven.

Voor vroege vogels of leden die geen tijd hebben om thuis langs heeft de Brasserie enkele snacks in de aanbieding.

Schrijf je hier in met de Doodle

Bestuursvergadering

Agenda:

Een praktijksessie rond biologische teelt en de rol van PiWi’s in dit verhaal.

De organisatie is ter studie, voorlopige data zijn 19 of 26/05/18.

Meer Info volgt.

Practicum mousserende wijn

Deze 2de sessie, na een eerste avondlijk praatcafé op 18/04, gaat over proefondervindelijk ervaren van het effect en belang van ‘assemblage’ van de basiswijn(en) en het verschil van dosages!

Praktisch voor uw deelname:

We vieren onze 3de verjaardag met klinkende glazen!

We genieten samen van een glaasje lekkere, “eigen kweek”, mousserende wijnen terwijl bevlogen gastspreker Koen Podevijn, auteur van “Mousserende wijn – De paktijk”, ons leidt langs de opportuniteiten en valkuilen van de traditionele methode.

Nog meer mousserende wijn

Deze eerste sessie als praatcafé wordt aangevuld met een tweede practicum op zaterdag 12/05, van 09u30 tot 12u30.

In de tweede sessie wordt er proefondervindelijk ervaren hoe ‘assemblage’ van de basiswijn(en) en dosage het profiel van het eindproduct kan sturen.

Praktisch voor uw deelname:

  • Beide sessies gratis voor leden, inclusief beloning voor uw aanwezigheid met een mooi en nuttig geschenk!
  • Niet leden betalen €25
  • Vergeet je proefglazen niet mee te brengen!
  • Wees tijdig voor de groepsfoto om 18u30
  • Meld uw deelname of afwezigheid met DOODLE Aanwezigheidslijst

 

Bestuursvergadering

Agenda:

Bezoek aan de gistfabriek Allgist Bruggeman, onderdeel van de Groupe Lesaffre, waar o.a. alle Fermentis gisten worden gemaakt.

Planning op zaterdag 10 of 17/03/2018 in Gent.

Meer Info volgt.

Houtziektes zijn een bedreiging voor de wijnbouw. Meer dan 10% van het wijnbouwareaal wereldwijd zou met een of andere houtziekte aangetast zijn.

Behandeling is niet eenvoudig. Het aantal toegelaten werkzame middelen is beperkt. Voorkomen is beter dan genezen. Strikte controle van het plantmateriaal en snoeidiscipline in de wijngaard zijn voorlopig de beste bescherming.

Hieronder de link naar het document.

https://apsjournals.apsnet.org/doi/pdf/10.1094/PDIS-04-17-0512-FE

Spontane of geïnduceerde gisting

Het is pas sinds 1996 dat de DNA-sequentie van gist werd ontsluierd.  Een primeur wereldwijd!

De functie van gist tijdens de alcoholische fermentatie, werd in 1857 door de beroemde Prof. Louis Pasteur in zijn essay  “Mémoire sur la fermentation alcoolique” beschreven.

Tijdens ons 17de praatcafé gaan we op zoek naar de werking van gist en naar de invloed op de gekozen gist op het eindresultaat. Spontane of Geïnduceerde Gisting, that’s the question!?

Herman Faes, Dr.Sc., docent Bio-Organische Chemie aan de Hogeschool Leuven, UCCL-onderzoeker en gastdocent, initiator ‘Coöperatief Wijnlabo Hageland-Lubbeek’, auteur ‘Wijnbouwgids van rank tot wijn’, adviesverlener én wijngaardenier in Alentejo, spreekt over spontane én geïnduceerde gisting.

Met de bio-beweging en de aandacht voor biologische en natuurlijke wijnen is dit een zeer actuele topic!

Praktische Informatie

Donderdag 1 februari vanaf 18u.30 bent u welkom in Zaal De Tuimelaar (achterzijde zwembad) – Beernemstraat 14 – 8750 Wingene. U kunt wat bijlezen in tijdschriften en boeken, keuvelen met vrienden en collega’s of genieten van een verfrissing

De presentatie start stipt om 19:15!

Deelname

€ 5 voor leden – € 25 euro voor niet-leden en sympathisanten

Bevestig uw aanwezigheid via https://doodle.com/poll/vbu5kq35kfhkk7i8