We vieren onze 3de verjaardag met klinkende glazen!

We genieten samen van een glaasje lekkere, “eigen kweek”, mousserende wijnen terwijl bevlogen gastspreker Koen Podevijn, auteur van “Mousserende wijn – De paktijk”, ons leidt langs de opportuniteiten en valkuilen van de traditionele methode.

Nog meer mousserende wijn

Deze eerste sessie als praatcafé wordt aangevuld met een tweede practicum op zaterdag 12/05, van 09u30 tot 12u30.

In de tweede sessie wordt er proefondervindelijk ervaren hoe ‘assemblage’ van de basiswijn(en) en dosage het profiel van het eindproduct kan sturen.

Praktisch voor uw deelname:

  • Beide sessies gratis voor leden, inclusief beloning voor uw aanwezigheid met een mooi en nuttig geschenk!
  • Niet leden betalen €25
  • Vergeet je proefglazen niet mee te brengen!
  • Wees tijdig voor de groepsfoto om 18u30
  • Meld uw deelname of afwezigheid met DOODLE Aanwezigheidslijst

 

Bestuursvergadering

Agenda:

Bezoek aan de gistfabriek Allgist Bruggeman, onderdeel van de Groupe Lesaffre, waar o.a. alle Fermentis gisten worden gemaakt.

Planning op zaterdag 10 of 17/03/2018 in Gent.

Meer Info volgt.

Houtziektes zijn een bedreiging voor de wijnbouw. Meer dan 10% van het wijnbouwareaal wereldwijd zou met een of andere houtziekte aangetast zijn.

Behandeling is niet eenvoudig. Het aantal toegelaten werkzame middelen is beperkt. Voorkomen is beter dan genezen. Strikte controle van het plantmateriaal en snoeidiscipline in de wijngaard zijn voorlopig de beste bescherming.

Hieronder de link naar het document.

https://apsjournals.apsnet.org/doi/pdf/10.1094/PDIS-04-17-0512-FE

Spontane of geïnduceerde gisting

Het is pas sinds 1996 dat de DNA-sequentie van gist werd ontsluierd.  Een primeur wereldwijd!

De functie van gist tijdens de alcoholische fermentatie, werd in 1857 door de beroemde Prof. Louis Pasteur in zijn essay  “Mémoire sur la fermentation alcoolique” beschreven.

Tijdens ons 17de praatcafé gaan we op zoek naar de werking van gist en naar de invloed op de gekozen gist op het eindresultaat. Spontane of Geïnduceerde Gisting, that’s the question!?

Herman Faes, Dr.Sc., docent Bio-Organische Chemie aan de Hogeschool Leuven, UCCL-onderzoeker en gastdocent, initiator ‘Coöperatief Wijnlabo Hageland-Lubbeek’, auteur ‘Wijnbouwgids van rank tot wijn’, adviesverlener én wijngaardenier in Alentejo, spreekt over spontane én geïnduceerde gisting.

Met de bio-beweging en de aandacht voor biologische en natuurlijke wijnen is dit een zeer actuele topic!

Praktische Informatie

Donderdag 1 februari vanaf 18u.30 bent u welkom in Zaal De Tuimelaar (achterzijde zwembad) – Beernemstraat 14 – 8750 Wingene. U kunt wat bijlezen in tijdschriften en boeken, keuvelen met vrienden en collega’s of genieten van een verfrissing

De presentatie start stipt om 19:15!

Deelname

€ 5 voor leden – € 25 euro voor niet-leden en sympathisanten

Bevestig uw aanwezigheid via https://doodle.com/poll/vbu5kq35kfhkk7i8

Eddy Durnez, WOW-lid van het eerste uur, maakt ons wegwijs in de ingewikkelde en gevoelige materie van voedselveiligheid en alle regelgeving die daarbij komt kijken.
Massa’s praktische tips en adviezen die handig zijn van thuis tot in de professionele wijnkelder. Bespaar kosten door de juiste beslissingen en investeer verstandig in voedselveiligheid.

Onderwerp :
HACCP – Veiligheid en Hygiëne in het Wijnhuis

Wanneer :
Op donderdag 7 december gaan de deuren open om 19:00 om tijdschriften en boeken te kunnen inkijken, en te keuvelen met vrienden en collega’s en stipt te starten om 19:45!

Plaats : Brasserie De Neerbeek  Meensesteenweg 391, 8501 Bissegem (Via parking Rietput)
http://deneerbeek.be/

Kostprijs : Gratis voor de leden – € 10 euro voor niet-leden en sympathisanten

Graag bevestigen van uw al dan niet aanwezigheid via Doodle https://doodle.com/poll/ybu48u9mtmc82iiz

 Bio recycleren in Japanse stijl

In dit 8ste Practicum bekijken we in samenwerking met EM Agriton de optimalisatie van de kringloop “bodem – plant – dier – organisch materiaal”. In Japan noemen ze dit Bokashi.

Bokashi verhoogt de microbiële diversiteit in de bodem en voorziet de druivelaars van bio-actieve voedingsstoffen, zoals vitamines en organische zuren. De bodem krijgt meer  essentiële energie terug en de druivelaars vertonen een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels, een techniek die onze ondervoorzitter reeds jaren met succes toepast in zijn wijngaard.

In een voormiddag leren we hoe we druivenafval fermenteren en er Bokashi van maken.

Een compleet andere visie, een absolute aanrader voor iedereen!

Wanneer :  Zaterdag 28 Oktober om 09h30 -12h00

Plaats : Nieuwkerkestraat 19, 8957 Mesen – Jürgen Degraeve

Kostprijs : Gratis (leden), en  10€  (niet-leden en sympathisanten)

Klik hier en bevestig uw aan- of afwezigheid via Doodle

Agriton is leverancier en producent van natuurlijke producten, die ook in de wijnbouw een toepassing kunnen vinden. De visie van Agriton is erop gericht chemische, fysische en biologische aspecten in de kringloop bodem-plant-dier-organisch materiaal te optimaliseren met natuurlijke producten. Deze 3 processen werken onafscheidelijk met elkaar samen.

Bokashi is het Japans woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal en is veel rijker dan compost. Proeven bij PC-fruit hebben aangetoond dat Bokashi, in tegenstelling tot gewoon composteren, alle overlevingstadia van de fruitvlieg dood.

Bokashi kan in functie van bodembehoefte verrijkt worden met natuurlijke producten zoals Vulkamin, zeeschelpenkalk,…

De praktijksessie van de opleiding wijnbouwer/wijnmaker van Syntra West -EVW is de ideale gelegenheid om ons aan te sluiten voor aankoop en eventueel (laten) persen van druiven.

Wil je druiven aankopen en wil je aanwezig zijn bij het persen? Geef je aan- of afwezigheid door met de Doodle

Op 23 september 2017 om 09u.00 stipt bij wijndomein D’Hellekapelle

 

– iedereen welkom, mits de les niet te storen

– Deelname €5 voor bezoekers en voor degenen die hun druiven laten persen

– Druiven: vermoedelijk Chardonnay uit Puglia, Zuid-Italië – aan max. €3 per Kg

– Rendement en prijsbepaling 60%

  • D.w.z. voor 60 liter sap betaal je voor 100 kg druiven, wil je 20 liter sap dan worden 34 kg druiven aangerekend
  • Een beter rendement krijg je gratis toe
  • Zorg voor voldoende zuivere recipiënten
  • Met de Doodle kan je doorgeven hoeveel je wil- deadline voor bestelling zaterdag 9 september !!
Proeven

Het wijnjaar 2016 is klaar om voor te stellen aan het publiek.

Wie zijn eigen wijn wil voorstellen en laten proeven door WOW-leden, collega’s wijnbouwer en enkele professionele proevers is welkom op 13 september 2017 in de zaal achter Café Breughelhof, Ruddevoordestraat 44, Zedelgem.

Start en welkom vanaf 19u.00. De proefsessies starten vanaf 20u.00.

Ben je klaar voor welwillende opmerkingen, kritische bedenkingen of lofzang?

Breng 2 flessen per soort mee en je weet hoe je wijn bevalt!

Vergoeding voor voorgestelde wijnen: €8 per fles

Deelname proeverij: €10 voor leden, €5 voor leden die wijn meebrengen, €20 voor bezoekers.

Vergeet je 6 goede proefglazen niet!

Proeffiches ter plaatse beschikbaar.

Bevestig je aan- of afwezigheid met de Doodle

 

 

Stidiereis_Limburg

Het hart van de Belgische wijnindustrie ligt ergens in Limburg.

Details zijn er nog niet maar dat het een interessante dag wordt met opwindende bezoeken en prachtige wijnen daar zijn we zeker van.