Bio recycleren in Japanse stijl
In dit 8ste Practicum bekijken we in samenwerking met EM Agriton de optimalisatie van de kringloop “bodem – plant – dier – organisch materiaal”. In Japan noemen ze dit Bokashi.
Bokashi verhoogt de microbiële diversiteit in de bodem en voorziet de druivelaars van bio-actieve voedingsstoffen, zoals vitamines en organische zuren. De bodem krijgt meer essentiële energie terug en de druivelaars vertonen een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels, een techniek die onze ondervoorzitter reeds jaren met succes toepast in zijn wijngaard.
In een voormiddag leren we hoe we druivenafval fermenteren en er Bokashi van maken.
Een compleet andere visie, een absolute aanrader voor iedereen!
Wanneer : Zaterdag 28 Oktober om 09h30 -12h00
Plaats : Nieuwkerkestraat 19, 8957 Mesen – Jürgen Degraeve
Kostprijs : Gratis (leden), en 10€ (niet-leden en sympathisanten)
Klik hier en bevestig uw aan- of afwezigheid via Doodle
Agriton is leverancier en producent van natuurlijke producten, die ook in de wijnbouw een toepassing kunnen vinden. De visie van Agriton is erop gericht chemische, fysische en biologische aspecten in de kringloop bodem-plant-dier-organisch materiaal te optimaliseren met natuurlijke producten. Deze 3 processen werken onafscheidelijk met elkaar samen.
Bokashi is het Japans woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal en is veel rijker dan compost. Proeven bij PC-fruit hebben aangetoond dat Bokashi, in tegenstelling tot gewoon composteren, alle overlevingstadia van de fruitvlieg dood.
Bokashi kan in functie van bodembehoefte verrijkt worden met natuurlijke producten zoals Vulkamin, zeeschelpenkalk,…