Deze website gebuikt cookies. Door verder te gaan op deze website verklaart u zich akkoord met ons beleid inzake het gebruik van cookies.
That's OKLearn moreWe kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.
Privacybeleid
Nieuwe fietsroute langs geprezen wijndomeinen in Heuvelland
Haal je fiets nog maar eens boven.
Bron: Nieuwe fietsroute langs geprezen wijndomeinen in Heuvelland[AGRI PRESS BENELUX]
Flashback 2014: Oprichting Kenniscentrum Wijnbouw
Het Kenniscentrum Wijnbouw is een onderdeel van PCFruit in Sint-Truiden, Limburg.
De oprichting in 2014 is een “de facto” erkenning van de toekomst voor de Belgische (Vlaamse) wijnbouw. Kennis is de basis van elk geslaagd project en in een kapitaalsintensieve omgeving zoals een wijndomein weet je maar beter waar je mee bezig bent.
Voor wie het centrum niet kent hier een link naar hun website.
Bron: Flashback 2014: Oprichting Kenniscentrum Wijnbouw
Wijn zonder druiven
In de Verenigde Staten gaat een bedrijf synthetische wijn maken.
Na analyse van de chemische samenstelling van een geselecteerde bestaande wijn, willen ze die in het labo weer samenstellen. De eerste “imitatie”, want dat is het eigenlijk, wordt een synthetische Dom Pérignon 1992.
Of dit “wijn” is valt te betwijfelen. Het kan er wel goed op lijken maar het origineel evenaren is zeer twijfelachtig.
Deze Amerikaanse start-up wil een aanzienlijk marktaandeel veroveren maar of dit slaagkansen heeft zal vooral afhangen of de wijngemeenschap deze “fake copy” aanvaard.
Wat denken jullie er zelf van?
Bron: Amerikaanse start-up maakt wijn zonder druiven
Lust jij ook steeltjes?
De oogst is in aantocht en dus ook de periode van wijn maken.
Voor rode wijn is de vraag volledig ontristen, gedeeltelijk ontristen of helemaal niet ontristen of alles ineens in de cuve gooien, of zachtjes neerleggen? En dan … kneuzen of niet kneuzen?
In Bordeaux zijn ze er heel hard mee bezig.
Het artikel van Decanter, in de link onderaan, toont dat ze er in de befaamde Bordeaux regio nog niet helemaal uit zijn.
Bron: Anson: Whole bunch winemaking shakes up Bordeaux – Decanter
Nieuws van het wijnfront
Nieuwe artikels in onze ledenzone.
Geen paswoord en toch lid? Stuur een bericht naar de webmaster.
Droomwijngaarden
Een uitstapje naar twee van de mooiste wijndomeinen in België is altijd een beetje dromen.
Vignobles des Agaises is een gereputeerde schuimwijnspecialist met een areaal van 23 hectare en een potentieel van 250000 flessen. Een serieuze speler met ambitie en internationale steun. Champagne producent Gobillard participeert in dit project samen de wijnfamilie Leroy en nog enkele partners.
Zeer recent vernieuwd en klaar voor de toekomst. Het toeristisch potentieel is nog niet volledig ontgonnen maar wij zijn alvast heel goed ontvangen.
Villers-la-Vigne herbergt een mooi project in de voormalige Cisterciënzers abdij. De confrerie beheert de wijngaard en maakt een mooie, fruitige rode wijn met Regent en een frisse, witte wijn met Phoenix. Bijzonder is de toepassing van de methode carbonique voor hun rode wijn.
Onze laatste halte is bij Bon Baron. Jeanette en Piotr zijn altijd bijzonder gastvrij en dat was deze keer niet anders.
Een prachtige “state of the art” wijnkelder en een zeer verzorgde degustatie zorgen voor geanimeerde gesprekken op de bus.
Kennis, inspiratie en nog wat dromen maken deze dag bijzonder geslaagd.
Bedankt voor de organisatie en de deelname.
Volgend jaar niet te missen!
Wijndomein Monteberg gaat schuimen
Monteberg werkt samen met een wijnbouwer uit Champagne.
De regelgeving voor de appellatie Champagne en de astronomische grondprijzen maken uitbreiding quasi onmogelijk.
Logisch toch dat onze opkomende wijnbouw aandacht krijgt van de ondernemende Franse wijnbouwers.
Benieuwd naar de eerste resultaten. Santé!
Bron: Wijndomein Monteberg werkt samen met champagneboer uit Epernay
Thousands sign up for free online wine course – Decanter
Bron: Thousands sign up for free online wine course – Decanter
Oranje boven of toch liever niet?
De methode is niet nieuw. In de Kaukasus deed men dit 5000 jaar geleden al.
De interesse in oranje wijn is de voorbije jaren gegroeid. De zoektocht naar de origines van wijn maken en de puurheid van de natuur hebben menig wijndomein doen teruggrijpen naar antieke methodes.
Experimenten met Amphora en oranje wijnen passen in de queeste van authenticiteit.
Authentiek is geen synoniem voor kwaliteit. Het zal van de kennis en de kunde van de wijnmaker afhangen of er echte kwaliteit in het glas komt of een meer “trendy” sap met een “flashy” etiket.
Bron: Jefford: How to taste orange wine – Decanter
Wijnbouwers Oost-West Studiedag
Bron: Wijnbouwers Oost-West Studiedag met bezoek aan wijndomein