In de Verenigde Staten gaat een bedrijf synthetische wijn maken.

Na analyse van de chemische samenstelling van een geselecteerde bestaande wijn, willen ze die in het labo weer samenstellen. De eerste “imitatie”, want dat is het eigenlijk, wordt een synthetische Dom Pérignon 1992.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Of dit “wijn” is valt te betwijfelen. Het kan er wel goed op lijken maar het origineel evenaren is zeer twijfelachtig.

Deze Amerikaanse start-up wil een aanzienlijk marktaandeel veroveren maar of dit slaagkansen heeft zal vooral afhangen of de wijngemeenschap deze “fake copy” aanvaard.

Wat denken jullie er zelf van?

Bron: Amerikaanse start-up maakt wijn zonder druiven

De oogst is in aantocht en dus ook de periode van wijn maken.

Voor rode wijn is de vraag volledig ontristen, gedeeltelijk ontristen of helemaal niet ontristen of alles ineens in de cuve gooien, of zachtjes neerleggen? En dan … kneuzen of niet kneuzen?

In Bordeaux zijn ze er heel hard mee bezig.

Het artikel van Decanter, in de link onderaan, toont dat ze er in de befaamde Bordeaux regio nog niet helemaal uit zijn.

Bron: Anson: Whole bunch winemaking shakes up Bordeaux – Decanter

Een uitstapje naar twee van de mooiste wijndomeinen in België is altijd een beetje dromen.

Vignobles des Agaises is een gereputeerde schuimwijnspecialist met een areaal van 23 hectare en een potentieel van 250000 flessen. Een serieuze speler met ambitie en internationale steun. Champagne producent Gobillard participeert in dit project samen de wijnfamilie Leroy en nog enkele partners.

20160903_100037

Zeer recent vernieuwd en klaar voor de toekomst. Het toeristisch potentieel is nog niet volledig ontgonnen maar wij zijn alvast heel goed ontvangen.

Villers-la-Vigne herbergt een mooi project in de voormalige Cisterciënzers abdij. De confrerie beheert de wijngaard en maakt een mooie, fruitige rode wijn met Regent en een frisse, witte wijn met Phoenix. Bijzonder is de toepassing van de methode carbonique voor hun rode wijn.

20160903_143440

Onze laatste halte is bij Bon Baron. Jeanette en Piotr zijn altijd bijzonder gastvrij en dat was deze keer niet anders.

Een prachtige “state of the art” wijnkelder en een zeer verzorgde degustatie zorgen voor geanimeerde gesprekken op de bus.

20160903_181344

Kennis, inspiratie en nog wat dromen maken deze dag bijzonder geslaagd.

Bedankt voor de organisatie en de deelname.

Volgend jaar niet te missen!

Monteberg werkt samen met een wijnbouwer uit Champagne.
De regelgeving voor de appellatie Champagne en de astronomische grondprijzen maken uitbreiding quasi onmogelijk.

Logisch toch dat onze opkomende wijnbouw aandacht krijgt van de ondernemende Franse wijnbouwers.

Benieuwd naar de eerste resultaten. Santé!

 

Bron: Wijndomein Monteberg werkt samen met champagneboer uit Epernay

Gratis online Wijn cursus bij de “University of Adelaide” in Australia.

Bourgogne deed het eerder al en nu zit ook Australië op het digitale pad.

De kar is ondertussen vertrokken maar je kan nog een plaatsje krijgen.

edx.org – Wijncursus University of Adelaide

 

Bron: Thousands sign up for free online wine course – Decanter

Als je wijn maakt van witte druiven met pelmaceratie zoals bij rode wijn dan krijg je, wat men noemt, oranje wijn.

De methode is niet nieuw. In de Kaukasus deed men dit 5000 jaar geleden al.

De interesse in oranje wijn is de voorbije jaren gegroeid. De zoektocht naar de origines van wijn maken en de puurheid van de natuur hebben menig wijndomein doen teruggrijpen naar antieke methodes.

Experimenten met Amphora en oranje wijnen passen in de queeste van authenticiteit.

Authentiek is geen synoniem voor kwaliteit. Het zal van de kennis en de kunde van de wijnmaker afhangen of er echte kwaliteit in het glas komt of een meer “trendy” sap met een “flashy” etiket.


Bron: Jefford: How to taste orange wine – Decanter

Wijntrip, studiedag, uitstap….. hoe je het ook wil noemen, het wordt een leerzame dag met weer heel veel informatie over wijnbouw, wijn maken en wijn proeven.

Leren van collega-wijnbouwers, genieten van de natuur en aangenaam gezelschap. De WOW Studiedag brengt ons naar Vignoble des Agaisses, Villers-la-Vigne en Chateau Bon Baron. Schrijf nu in!

Bron: Wijnbouwers Oost-West Studiedag met bezoek aan wijndomein

Meten is weten en twee keer meten, een keer zagen.

Wijsheid op de bouwwerf en ook in de wijnkelder. Ongeveer en geschat zijn woorden waar een wijnmaker huiverachtig tegenover staat.

Hoeveel, wat en wanneer zijn belangrijk als het op kwaliteit aankomt.

Meten in labo’s kent iedereen. Ook toestellen die de verschillende parameters bepalen zijn nu al op de markt. Het blijft een dure investering.

In Bordeaux, wijnregio bij uitstek, zijn enkele studenten op het idee gekomen om een toestel dat bloedwaarden kan bepalen, om te bouwen om wijnparameters te meten. Voor een “lage” prijs.

Benieuwd of dit innovatief en nobel idee ook de commerciële kaap kan ronden.

Lees het volledige artikel op de website van Decanter.

Bron: From Blood to Wine – Innovation in technology aimed to assist winemakers – Decanter